• Agencija za knjigovodstvene i računovodstvene usluge
  • +024/811-898
  • 24400 Senta, Petefi Šandora 48
  • PIB: 103523179

OBAVEŠTENJE ZA KOMITENTE

Početna Vesti

Dana, 01.02.2018. godine

PREMDET : OBAVEŠTENJE O POČETKU RADA CENTRALNOG REGISTRA FAKTURA

U „Sl. glasniku RS“ br. 7/2018 od 26.01.2018. godine objavljen je Pravilnik o načinu i postupku registrovanja faktura, odnosno drugih zahteva za isplatu kao i načinu vođenja i sadržaju centralnog registra faktura – dalje: pravilnik.

Prema navedenom Pravilniku poverioci izdate fakture za izvršene usluge ili isporčenu robu, odnosno druge zahteve za isplatu, u komercijalnim transakcijama između privrednih subjekata i javnog sektora, odnosno između subjekata javnog sektora, u kojima su subjekti javnog sektora dužnici, koji plaćanje vrše preko računa koji se vodi kod Uprave za trezor, pre njihovog dostavljanja dužnicima, registruju u centralnom registru faktura, pristupom odgovarajućoj veb aplikaciji Uprave za trezor.

Napominjemo da obaveza registrovanja faktura u centralnom registru postoji samo ako dužnik plaćanje fakture vrši preko računa koji se vodi kod Uprave za trezor.

Isto tako podvlačimo da subjekti javnog sektora, kao dužnici, mogu da izvrše plaćanje po ispostavljenoj faktura samo ako je ispostavljena faktura ispravno registrovana u centralnom registru faktura. Ako faktura nije ispravno registorvana dužnik ne može, i ne sme da izvrši plaćanje po istoj.

Registracija faktura u centralnom registru faktura počeće da se vrši od 01.marta 2018. godine. Do tada su sva pravna lica, koja se u komercijalnim transakcijama pojavljuju kao poverioci prema javnom sketoru, u obavezi da izvrše svoju registraciju prema korisničkom uputstvu koje možete naći na sajtu Uprave za trezor www.trezor.gov.rs/Centralni-registar-faktura-cir.html.

S poštovanjem,

                                                          K&N Gere Poslovni sistem d.o.o.

                                                              s.r. Geza Tolmači, direktor