• Agencija za knjigovodstvene i računovodstvene usluge
  • +024/811-898
  • 24400 Senta, Petefi Šandora 48
  • PIB: 103523179

PROSEČNA BRUTO ZARADA ISPLAĆENA U DECEMBRU 2017. GODINE

Početna Vesti

Republički zavod za statistiku objavio je podatak o prosečnoj bruto zaradi u Rupublici Srbiji isplaćenoj u decembru 2017. godine. Prosečna bruto zarada isplaćena u decembru iznosi 74.887 dinara. Ovaj podatak se koristi prilikom obračuna amortizacije za 2017. godinu.

Treba da ako je krajnji saldo pojedine grupe od II do V manji od pet prosečnih mesečnih bruto zarada isplaćenih po zaposlenom u Republici u poslednjem mesecu u godini, celokupan saldo te grupe priznaje se kao rashod amortizacije i saldo grupe jednak je nuli. Obračun amortizacije stalnih sredstava razvrstanih u grupe od II do V vrši se na Obrascu OA – Obračun amortizacije stalnih sredstava. Ovaj obrazac predaje se kao prilog poreskom bilansu i poreskoj prijavi, koji se predaju elektronski.

Obračun amortizacije za sredstva iz prve grupe ranije se radio na obrascu OA-1, koji nije propisan obrazac, već se oformio iz praktične potrebe. S obzirom da nije propisan, ovaj obrazac ne može se predati elektronski. Za sada, neki poreski inspektori prihvataju njegovu predaju u papirnom obliku dok drugi smatraju da je on nepotreban samim tim što nije zakonski propisan. Ostaje da se ovaj praksa poreskih inspektora ujednači, kako bi svi poreski obveznici predavali isti set dokumentacije uz poresku prijavu poreza na dobit.