• Agencija za knjigovodstvene i računovodstvene usluge
  • +024/811-898
  • 24400 Senta, Petefi Šandora 48
  • PIB: 103523179

DEO 8 POPDV - NABAVKA DOBARA I USLUGA, OSIM NABAVKE DOBARA I USLUGA OD POLJOIPRIVREDNIKA – IZMENA OSNOVICE ZA NABAVLJENA DOBRA I USLUGE I ISPRAVKA ODBITKA PRETHODNOG POREZA PO OSNOVU IZMENE OSNOVICE – POLJA 8a4 I 8a5

Početna Vesti

U polje 8a4 Obrasca POPDV unosi se podatak o iznosu za koji je povećana osnovica za nabavljena dobra i usluge i iznosu za koji je povećan prethodni porez po osnovu povećanja osnovice. Reč je o primljenim dokumentima o naknadnom povećanju osnovice i obračunatog PDV, odnosno o tzv. knjižnim zaduženjima. Na primer, u ovom polju će obveznik PDV – zakupac iskazivati podatke o slučajevima kada se naknadno prefakturišu troškovi zakupa (struja, voda, telefon i sl.) od strane obveznika PDV – zakupodavca.

U polje 8a5 Obrasca POPDV unosi se podatak o iznosu za koji je smanjena osnovica za nabavljena dobra i usluge i iznosu za koji je smanjen prethodni porez po osnovu smanjenja osnovice. Reč je o primljenim dokumentima o smanjenju osnovice i obračunatog PDV , tj. o knjižnim odobrenjima. Na primer, po osnovu naknadno odobrenog popusta i sl. Ovaj podatak bi treba da se unosi sa predznakom „minus“ (da li će obveznik sam unositi predznak „minus“ ili će ga sama aplikacija dodeljivati ovom polju tehničko je pitanje).

(Prema mišljenju Paragrafa, u ovim poljima treba korigovati (povećavati ili smanjivati) i iznos PDV i u slučajevima kada obveznik PDV nema oravo na odbitak prethodnog poreza. Naime, u delu 8a obrasca POPDV upisuje se ukupan iznos ulaznog PDV, bez obzira da li obveznik ima ili nema pravo na odbitak prethodnog poreza.)

Primer

Obveznik PDV (zakupac) uzao je u zakup nepokretnost od drugog obveznika PDV (zakupodavac). Predmetnu nepokretnost zakupac daje fizičkom licu za lične potrebe fizičko lica. Zakupac nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu primljene usluge zakupa, budući da predmetnu nepokretnost koristi za izdavanje u podzakup fizičkom licu.

Zakupodavac izdaje zakupcu dokument o povećanju osnovice (čija je sadržina propisana članom 15. Pravilnika o računima), po osnovu prefakturisanih troškova zakupa, u iznosu od 15.000 dinara, na koji iznos je obračunat PDV u iznosu od 3.000 dinara.

Način iskazivanja navedenih poslovnih promena u Obrascu POPDV je sledeći:

  • Zakupac u polju 8a4 iskazuje iznos osnovice od 15.000 dinara, kao i iznos PDV od 3.000 dinara, bez obzira što nema pravo na odbitak prethodnog poreza, s tim što iznos PDV (3.000 dinara) neće iskazati u polje 8e1 (Ukupno obračunati PDV za promet nabavljenih dobara i usluga za koji je poreski dužnik obveznik PDV – isporučilac dobara, odnosno pružalac usluga, a koji se može odbiti kao prethodni porez (8a8 umanjen za iznos PDV koji se ne može odbiti kao prethodni)).