• Agencija za knjigovodstvene i računovodstvene usluge
  • +024/811-898
  • 24400 Senta, Petefi Šandora 48
  • PIB: 103523179

DEO 7 POPDV - ISKAZIVANJE PODATAKA O NABAVCI DOBARA I USLUGA OD POLJOPRIVREDNIKA - POLJE 7.1, 7.2,7.3 I 7.4

Početna Vesti

U polje 7.1 Obrasca POPDV unosi se podatak o vrednosti primljenih dobara i usluga od poljoprivrednika, uvećanoj za iznos povećanja, odnosno umanjenoj za iznos te vrednosti. U ovo polje se, u poreskom periodu u kojem je izvršena nabavka, iskazuje ukupan iznos nabavke, bez obzira da li je naknada plaćena i da li je obveznik stekao pravo na PDV nadoknadu.

Podatak sa ovog polja iskazuje se u polju 007 PP PDV.

U polje 7.1 se iskazuje samo vrednost nabavljenih poljoprivrednih i šumskih proizvoda, odnosno poljoprivrednih usluga, od poljoprivrednika.  Sa druge strane nabavka drugih proizvoda od poljoprivrednika koji nisu poljoprivredni proizvodi (kajmak, sir, rakija) iskazuju se u polju 8d2 (ako poljoprivrednik nije u sistemu PDV).

U polje 7.2 unosi se podatak o vrednosti olaćenih dobara i usluga poljoprivredniku u odnosnom poreskom periodu. U ovo polje unosi se iznos koji je obvezniku plaćen u tekućem poreskom periodu, bez obzira kada je nabavka izvršena.

Primer:

Obveznik PDV (mesečni obveznik) nabavio je poljoiprivredne proizvode od lica koje se smatra poljoprivrednikom u smislu člana 34. Zakona o PDV u januaru, dok je naknadu za ta dobra platio u februaru. Ovaj obveznik će u Obrascu POPDV koji podnese u januaru iskazati vrednost isporučenih proizvoda u polju 7.1, a iati iznos iskazaće u polju 0007 PP PDV . U Obrascu POPDV koji podnosi u februaru iskazaće u polju 7.2 iznos plaćene naknade.

U polje 7.3 Obrasca POPDV unosi se podatak o iznosu plaćene PDV nadoknade poljoprivredniku. Ovaj podatak odnosi se na iznos plaćane PDV nadokande u poreskom periodu, bez obzira kada je izvršena nabavka dobara i usluga.

U polje 7.4 Obrasca POPDV, unosi se podatak o iznosu PDV nadokande plaćene poljoprivredniku koja se može odbiti kao prethodni porez u poreskom periodu. Dakle, u ovom polju se iskazuje ukupan iznos PDV nadokande koja s emože odbiti kao prethodni porez u poreskomperiodu, bez obzira d ali će obveznik ODV na kraju iskoristiti to pravo.

Primer:

Obveznik PDV imajo je sledeće transakcije sa poljoprivrednikom:

  • Od poljoprivrednika „A“ obveznik je u januaru nabavio poljoprivredne proizvode u vrednosti od 200.000 dinara. Do kraja poreskog perioda predmetna naknada nije plaćena, niti je plaćena PDV nadoknada po tom osnovu.
  • Od poljoprivrednika „B“ obveznik je u januaru nabavio poljoprivredne proizvode u vrednosti 70.000 dinara. Do kraja poreskog perioda plaćeno je poljoprivredniku 30.000 dinara na ime naknade za isporučene proizvode, a na tekući račun poljoprivrednika plaćena je pripadajuća PDV nadoknada u iznosu od 2.400 dinara (30.00x8%). Predmetne poljoprivredne proizvode obveznik PDV koristi za dalji oporezivi promet dobara i usluga.
  • Poljoprivredniku „C“ obveznik je platio naknadu za poljoprivredne proizvode koje mu je ovaj poljoprivrednik isporučio u decembru mesecu. Plaćena naknada iznosi 150.000 dinara. Takođe, na tekući račun poljoprivrednika uplaćena je pripadajuća nadoknada u iznosu 12.000 dinara (150.000x8%). Predmetne poljoprivredne proizvode obveznik je koristio za reprezentaciju (organizacija novogodišnje proslave).
  • Od poljoprivrednika „D“ obveznik je u januaru nabavio sir i kajmak, a vrednost isporučenih dobara iznosi 40.000 dinara.

Na osnovu navedenih transakcija, obveznik PDV iskazuje podatke u Obrascu POPDV na sledeći način:

  • Polje 7.1       270.000 dinara
  • Polje 7.2       180.000 dinara
  • Polje 7.3        14.400 dinara
  • Polje 7.4         2.400 dinara
  • Polje 8d2      40.000 dinara