• Agencija za knjigovodstvene i računovodstvene usluge
  • +024/811-898
  • 24400 Senta, Petefi Šandora 48
  • PIB: 103523179

DEO 3 POPDV - ISKAZIVANJE PODATAKA U POLJIMA 3.1 I 3.2 OBRASCA POPDV (OPOREZIVI PROMET DOBARA I USLUGA KOJI VRŠI OBVEZNIK PDV I OBRAČUNATI PDV)

Početna Vesti

U polju 3.1 Obrasca POPDV iskazuju se podaci o iznosu osnovice obračunatog PDV za prenos prava raspolaganja na novoizgrađenim građevinskim objektima, osim prometa koji se vrši drugom obvezniku PDV a reč je o: prvom prenosu prava raspolaganja na ovim dobrima kod relaizacije hipoteke u skladu sa zakonom koji ure4đuje hipoteka i prvim prenosom prava raspolaganja na ovim dobrima nad kojima ser sprovodi izvršenje u izvršnom postupku u skladu sa zakonom.                                

U polju 3.2 iskazuju se podaci o svim drugim prometima koje je obveznik izvršio u poreskom periodu, a koji su oporezivi PDV i za koji PDV obračunava taj obveznik PDV.

U polje 3.2 iskazuje se i podatak o iznosu osnovice i obračunatom PDV po osnovu izdatog računa za usluge prenosa, ustupanja i davanja na korišćenje autorskih i srodnih prava, patenata i licenci, zaštitinih znakova, kao i drugih prava intelektualne svojine, za čiji promet poreska obaveza nastaje danom izdavanja računa, ako je račun za taj promet izdat pre izvršenog prometa usluga.

U poljima 3.1 i 3.2 iskazuje se iznos obračunatog PDV koji je umanjen za PDV obračunat avans, ako je avans primljen u nekom ranijem poreskom periodu i po tom osnovu nastala poreska obaveza PDV (tada je PDV na avans iskazan u polju 3.9).

Iznos osnovice iskazuje se u punom iznosu,jer se podatak o iznosu osnovice sa polja 3.9 (osnovica za PDV za vans) ne iskazuje u poreskoj prijavi PDV.

Primer:

Obveznik PDV je naplatio avans za oporezivi promet dobara za koji je on poreski dužnik u iznosu od 240.000 dinara i obračunao po tom osnovu PDV u iznosu od 40.000 dinara (osnovica 200.000 dinara i PDV 40.000 dinara). Podaci o primljenom avansu i obračunatom PDV obveznik iskazuje u polju 3.9 Obrasca POPDV (Naknada ili deo naknade koji je naplaćen pre izvršenog prometa i PDV obračunatog po tom osnovu (avans)). U tabeli je označeno plavom bojom, iskazano u jednom poreskom periodu.

U narednom poreskom periodu obveznik PDV je izvršio promet dobara i izdao konačan račun na 480.000 dinara – 400.000 donara osnovica i PDV 80.000 dinara (za plaćanje je ostalo još 240.000 dinara).

U ovom slučaju obveznik PDV, u poreskom periodu u kojme je izvršen promet, u polju 3.2 Obrasca POPDV iskazuje iznos osnovice za obračun PDV u iznosu od 400.000 dinara (ukupna osnovica) i PDV u iznosu od 40.000 dinara (ukupan iznos obračunatog PDV umanjen za iznos PDV obračunatog u avansu).U tabeli je označeno zelenom bojom, iskazano u drugom poreskom periodu.